زنگ خطری که باید جدی گرفته شود؛
تشدید مراقبت‌ها جهت پیشگیری از گزش پشه آئدس در مرزهای جنوب شرق
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ شهريور ۱۴۰۲ ساعت ۰۷:۳۲
کد مطلب: 20216
 
این روزها جنوب کشور به بستری نگران کننده برای پشه‌هایی موسوم به آئدس تبدیل شده و برای جلوگیری از بحران ورود بیماری بهترین راه حل مبارزه مه پاشی و سمپاشی است.
به گزارش لادیز به نقل از عصرهامون، یکی از چالش‌های در پیش روی مرزهای جنوب شرق کشور بیماریه‌ای منتقله توسط پشه آئدس است؛ بیماری دانگ معرف به تب استخوان شکن یکی از بیماری‌های است که توسط پشه مذکور پس از خونخواری انتقال می‌شود.

با توجه به شیوع این بیماری در کشور پاکستان و احتمال ورد پشه‌های ناقل این بیمار دور از انتظار نیست! بهترین راهکار جهت پیشگیری بهسازی محیط و در شهر و روستا می‌باشد.

پشه‌های آئدس از نظر ظاهری متمایز هستند؛ زیرا علائم سیاه‌وسفید قابل‌توجهی روی بدن و پاهای خود دارند، برخلاف اکثر پشه‌های دیگر، آنها فعال هستند و فقط در طول روز نیش می‌زنند و اوج گزش در اوایل صبح و عصر قبل از غروب است.

پشه آئدس نزدیک به هزار گونه دارد، اما همه‌گونه آن ناقل بیماری نیستند و در حال حاضر مهم‌ترین نوع پشه‌های آئدس از نظر پزشکی، «آئدس اجیبتی» و «آئدس آلبوپیکتوس» است.

لاستیک‌های رها شده در طبیعت محل مناسب برای تخم‌ریزی این پشه است در نتیجه در صورت وجود لاستیک دست‌دوم رها شده در محیط یا اطراف منزل، آن را جمع‌آوری کنید.

این بیماری که به علت درد شدید، اصطلاحاً به تب استخوان‌شکن نیز معروف است ناشی از گزش پشه‌ای به نام آئدس که ویروس دنگ به‌واسطه گزش این پشه، به بدن انسان انتقال پیدا می‌کند. تب دنگ به‌صورت دو فرم ساده و خونریزی دهنده تظاهرمی کند.

سرعت انتشار این بیماری بسیار بالا بوده و در دنیا حدود ۱۰۰ میلیون نفر در سال گرفتار این بیماری می‌شوند.

لازم به ذکر است که این بیماری در کشورهای همسایه ایران از جمله پاکستان و کشورهای آسیایی و برخی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس دیده شده است.

در ابتدا ویروس در سلول‌های تشکیل‌دهنده ناحیه شکم پشه زندگی می‌کند و حدود هشت تا ۱۰ روز بعد از آن، ویروس به غدد بزاقی پشه سرایت خواهد کرد، به‌این‌ترتیب بزاق تولید شده در بدن پشه آلوده به ویروس می‌شود، بنابراین هنگامی که پشه انسان را نیش می‌زند، بزاق آلوده به بدن انسان منتقل می‌شود و او را نیز آلوده می‌کند، به نظر می‌رسد این ویروس هیچ‌گونه آسیبی به پشه‌های آلوده که تا آخر عمر خود آلوده باقی می‌مانند، وارد نمی‌کند.

بهترین راه مبارزه با بیماری، سمپاسی تخصصی محل‌های ناقل است

فیض الرحمن رسولی زاده، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به پشه آئدس در و راه‌های جلوگیری از انتقال بیماری بیان کرد: پشه ناقل بیماری‌های خطرناک و کشنده‌ای همچون تب دنگی (دانگ) است که واکسن و درمان قطعی تاکنون برای آن کشف نشده و راه مقابله با آن از بین بردن زیستگاه‌ها و کانون‌های تکثیر پشه آئدس است.

وی افزود: آب‌های راکد، آب‌های جمع شده در لاستیک‌ها یا زیر گلدان‌های خانه محل زیست و تخم‌گذاری این نوع پشه هستند که باید با بهسازی محیط از تکثیر آن پیشگیری کنیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر تصریح کرد: این پشه با گزش انسان را آلوده می‌کند و برخلاف پشه ناقل بیماری مالاریا در طول روز انسان را مورد گزش قرار می‌دهد که بیشترین زمان احتمال گزش در اوایل صبح و زمان غروب خورشید قبل از تاریکی هواست.

وی ادامه داد: سردرد، تب، خستگی، بثورات پوستی و درد شدید در پشت چشم هم از جمله علائم بالینی آن است ضمن اینکه درد شدید در مفاصل و عضلات باعث شده که از آن به عنوان تب استخوان شکن یاد کنند.

رسولی زاده یادآور شد: در مواردی این بیماری وارد فاز هموراژیک (خونریزی دهنده) شده که می‌تواند باعث خونریزی شدید از بینی یا لثه‌ها، خونریزی دستگاه گوارش، افت فشار خون، کما و متاسفانه حتی مرگ شود.

وی اذعان کرد: بنا به گزارش وزارت بهداشت مبنی بر شناسایی پشه آئدس در کشورهای همسایه استان سیستان و بلوچستان و در شهر بندرعباس و خطر فراگیر شدن این ورود به کشور باید هر چه سریعتر اقدامات پیش گیرانه اعمال شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر گفت: برای جلوگیری از بحران ورود بیماری بهترین راه حل مبارزه با ناقل از طریق مبارزه تخصصی (مه پاشی و سمپاشی) کشتی‌ها، بنادر، انبارهای کالاهای وارداتی توسط نیروهای متخصص در این زمینه است.

وی خاطر نشان کرد: در صورت وجود هر فرمی از پشه (تخم، لارو و یا بالغ) با سریع‌ترین اقدامات از ورود، بومی شدن و انتقالی بیماری‌های مربوطه چون تب دانگ، زیکا به داخل کشور جلوگیری شود.

انتهای خبر/ https://asrehamoon.ir/vdcb5fb80rhb00p.uiur.html
Share/Save/Bookmark