فضای فرهنگی سلبریتی‌ها مستثنی از هر قاعده و قانونی است/ ضرورت تدوین «اخلاق حرفه‌ای» برای فعالیت چهره‌های مشهور سینما
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۸ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۰۷
کد مطلب: 19138
 
باتوجه به مطالبه دغدغه‌مندان هنر و فرهنگ از هنرمندان کشور نسبت به فعالیت در راستای آرمان‌های انقلاب اسلامی، ضرورت نقش‌آفرینی این قشر در راستای تحقق اهداف کشور و تدوین «اخلاق حرفه‌ای» برای فعالیت چهره‌های مشهور سینما ضروری به نظر می‌رسد.

به گزارش لادیز؛ به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محوریت اصلی در مفاهیم توسعه و پیشرفت، عنصر فرهنگ است، هر آن چیزی که در مبحث فرهنگ در انقلاب اسلامی بررسی می شود بایستی از منظر پیشرفت باشد. انقلاب اسلامی تفاوت بنیادین با سایر انقلاب‌های مهم دیگر کشورها دارد؛ آن انقلاب‌ها با هدفی زمان‌دار و با کارکرد ویژه آمدند و تمام شده ولی ویژگی اصلی انقلاب اسلامی پویایی و زنده بودن آن است.

وقتی‌ از آرمان‌ها و اهداف حکومت اسلامی در کشور صحبت می‌شود یعنی از تمام ظرفیت‌ها، توانمندی‌ها و قالب‌های فرهنگی در عرصه حکمروایی استفاده شده و میان‌ آنها پیوند محکمی با دین شکل گرفته است.

سالیان متمادی است که بیشتر اندیشمندان فرهنگی انقلاب با نقطه‌زنی منتقدانه از مسئولان فرهنگی در تلاش‌ هستند تا اندیشه اسلامی در راستای مقابله با تهاجم فرهنگی را احیا کنند.

دغدغه‌مندان حوزه فرهنگ و هنر انقلا معتقدند، جای خالی معارف اسلامی در تولیدات فرهنگی کشور باید پر شود و تمام عرصه‌های فرهنگی کشور بایستی پیوندشان با معارف دینی تقویت شده و منعکس کننده اندیشه‌های ناب اسلامی باشند.

جای خالی معارف اسلامی در تولیدات فرهنگی کشور

در همین رابطه محمدجواد استادی، رئیس سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد در گفت‌وگو با صبح توس، با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران ماهیت فرهنگی داشته است اظهار داشت: در کلام امام فرزانه انقلاب امام خمینی (ره) و تأکیدات مقام معظم رهبری(مد ظله) مکررا از فضای فرهنگی کشور و ضعف‌های اجتماعی که ریشه در معضلات مسائل فرهنگی دارد یاد شده است.

وی افزود: نمی‌توان از حکمروایی دینی در کشور صحبت کرد ولی مباحث فرهنگی را نادیده گرفت، طبیعی است که فرهنگ بستر اصلی برای حل بسیاری از مشکلات و ضعف‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در کشور است.

رئیس سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد تصریح کرد: تا زمانی که فرهنگ اسلامی در کشور تبیین نشده و حاکمیت و مردم به آن توجه نکنند، موفقیتی در عرصه‌های مختلف کشور حاصل نمی‌شود.

وی ساختار فرهنگی جامعه را مروج دهنده اصلی معارف، آموزه‌ها و آرمان‌هایی که منجر به سعادت جامعه می‌شوند دانست و افزود: جای خالی معارف اسلامی در تولیدات فرهنگی کشور باید پر شود و تمام عرصه‌های فرهنگی کشور بایستی پیوندشان با معارف دینی تقویت شده و منعکس کننده اندیشه‌های ناب اسلامی باشند.

 

معارف دینی فرآوری شده باید در اختیار هنرمند قرار گیرد

استادی با بیان اینکه هنر مهم‌ترین فضا در حوزه فرهنگی کشور است تصریح کرد: مظاهر فرهنگی گوناگون در عرصه‌های مختلف هنری بروز می‌دهد، لذا تولیدات فرهنگی جمهوری اسلامی بایستی متناسب با معارف دینی باشد و به طور غیر مستقیم آموزه‌های اسلامی را به مخاطبان منتقل کند.

وی افزود: از دستگاه‌های سیاست‌گذار و مجری در حوزه فرهنگی کشور انتظار می‌رود معارف دینی را فرآوری کرده و در اختیار هنرمندان قرار داده و این آموزه‌های دینی را به هنرمندان نسبت دهند تا با فعالیتشان در این مدار معرفتی، معضلات فرهنگی جمهوری اسلامی را برطرف کنند.

 

سلبریتی‌ها تولیدکنندگان اثر هنری اسلامی را هنرمند سفارشی می‌خوانند!

رئیس سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد با اشاره به اینکه بایستی فعالیت هنرمند واقعی مبتنی بر اندیشه و بصیرت اجتماعی باشد خاطرنشان کرد: قالب بدنه جامعه هنری ما اینگونه نیست که هرگاه هنرمندی در تولیدات هنری اسلامی فعالیت کند طرفداران خود را از دست داده و به عنوان هنرمند سفارشی شناخته شود ولی فضای حاکم شکل گرفته میان برخی هنرمندان و علی الخصوص سلبریتی‌ها خبر از این اتفاق می‌دهد.

وی افزود: فضای فرهنگی و حاشیه‌ای سلبریتی‌های امروز کشور مستثنی از هر قاعده و قانونی است، چرا که زمانی ‌که عده‌ای از هنرمندان به عنوان سلبریتی در جامعه معرفی می‌شوند، رفته رفته به سمت الگو شدن بدون چارچوب معینی حرکت می‌کنند و همین امر موجب می‌شود تا سلبریتی‌های ایران نسبت جدی با فضای اندیشه، بصیرت اخلاقی و اجتماعی نداشته باشند.

استادی تشریح کرد: فرایند سلبریتی‌ و الگوسازی در جامعه هنری ایران دچار ضعف جدی شده و افرادی وارد این عرصه می‌شوند که اصلا صلاحیت فعالیت هنری نداشته و نمی‌توانند برای نسل جوان جامعه ایران تبدیل به الگو شوند.

وی افزود: جمهوری اسلامی باید فرایند جدی برای الگو‌سازی در فضای هنری داشته باشد تا مسیر و سیاست‌گذاری دستگاه‌های فرهنگی ما به سمتی حرکت کند تا افرادی که شایستگی الگو شدن دارند تبدیل به سلبریتی شوند. 

تهاجم فرهنگی؛ نتیجه خروج تولیدات هنری کشور از فضای اندیشه

رئیس سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد با بیان اینکه خروج تولیدات هنری کشور از فضای اندیشه منجر به تهاجم فرهنگی می‌شود گفت: تولیدات فرهنگی امروز کشور نسبت خودشان را با معارف اسلامی از دست داده‌اند و همین امر موجب شده تا مردم تحت تأثیر الگوهای وارداتی غربی قرار گیرند، لذا تحت تأثیر همین روند مسئله تهاجم فرهنگی در کشور برجسته شده و نقش سلبریتی‌ها پررنگ‌تر از قبل می‌شود.

وی افزود: ولنگاری رسانه‌ای در فضای فرهنگی کشور موجب شده تا سلبریتی‌هایی که دسترسی به رسانه‌های فعال در رسته‌های مردمی دارند برای بیشتر دیده شدن بین نسل جوان، بدون هیچگونه محدودیتی حرف‌های بی‌پشتوانه بزنند، لذا بایستی افراد دارای صلاحیت اجتماعی و فرهنگی، بصیرت و اندیشه توسط فضای فرهنگی به جامعه معرفی شوند.

هنرمندان شاخص دین‌مدار و انقلابی در فضای فرهنگی کشور حمایت نمی‌شوند

استادی با بیان اینکه هنرمندان شاخص دین‌مدار و انقلابی در فضای فرهنگی کشور حمایت نمی‌شوند و توان رقابت با سلبریتی‌ها را ندارند گفت: وقتی برای جوانان الگوسازی نمی‌کنیم آنان به دنبال الگو‌های با عمق بصیرت پایین در سطح جامعه می‌روند.

وی افزود: هنرمندان وام‌دار این مرز و بوم هستند، هنرمندان کدام کشور به صورت آزادانه می‌توانند بدون هیچ‌گونه پشتوانه علمی در تمام زمینه‌ها اظهار نظر کنند و مشکلی برایشان پیش ‌نیاید، لذا این افراد آموزش، فعالیت و تولیداتشان در جمهوری اسلامی بوده و مدیون شرایطی هستند که نظام اسلامی برای آنان فراهم کرده است.

هنرمندان نسبت به جامعه مسئول هستند

رئیس سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد تأکید کرد: همه نسبت به هم مسئول هستند و بایستی نقشی در جامعه ایفا کنند، از همین رو کسانی که از آورده‌های جامعه اسلامی ایران استفاده کرده‌اند بایستی فعالیتشان در راستای خدمت به هم‌نوعانشان باشد نه اینکه پس از مشهور شدن و رشد مکفی برای استقلال هنری اقدامات و صحبت‌هایی کنند که دودش در چشم مردم برود.

وی با بیان اینکه فعالیت غیرهوشمندانه هنرمندان آسیب اجتماعی به دنبال دارد افزود: اندیشمندان دینی ما نتوانسته‌اند آنطور که باید و شاید خودشان را در جامعه عرضه کنند، لذا متولیان فرهنگی کشور نتوانسته‌اند اندیشه‌های دینی را در حوزه‌های میان رشته‌ای مانند هنر ارائه کرده و در اختیار مردم قرار دهند.

استادی یادآور شد: برای پیوند بصیرت و فرهنگ بایستی کتاب‌هایی در حوزه هنر دینی در مبانی نظری با عنوان هنر تجسمی مسائل دینی، سینمای اسلامی، موسیقی اسلامی، و ادبیات نمایشی دینی منتشر شود، لذا تا زمانی که این تولیدات فرهنگی در بسترهای نامبرده منتشر نشوند مردم با حقیقت روبرو نمی‌شوند.

وی افزود: متولی اندیشه و معرفت‌سازی در فضای هنری حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها هستند تا در این رابطه نظریه پردازی کرده و اندیشه اسلامی را توسط ایجاد رشته‌های ‌دانشگاهی هنری مربوطه در فضای هنر تبیین کنند.

باید برای فعالیت چهره‌های مشهور سینما «اخلاق حرفه‌ای» تدبیر شود

رئیس سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد با بیان اینکه باید برای فعالیت چهره‌های مشهور سینما «اخلاق حرفه‌ای» تدبیر شود گفت: مجری این امر دستگاه‌های مسئول فرهنگی مثل وزارت فرهنگ ارشاد و هر دستگاهی که بودجه فرهنگی دارند هستند که اصولی طبق موازین اسلامی و شرعی با هدف بهینه‌سازی تولیدات فرهنگی در امر برطرف‌سازی معضلات و تهاجم فرهنگی در جامعه تنظیم کنند و به هنرمندان آموزش دهند.

وی افزود: هنرمندان موظف‌اند برای جاری شدن اسلام ناب در رگ‌های جوانان ایرانی به‌دور از صرف اقتصادی، محصولات فرهنگی را که محتوای آن‌ها با اندیشه اسلامی و بصیرت دینی گره‌ خورده است در آن‌ها نقش ایفا کرده و یا تولید کنند.

استادی خاطر نشان کرد: مسئولین نباید از قدرت سلبریتی شدن هنرمندان ایرانی در جامعه غافل شوند و با ارتقای سطح سواد رسانه آن‌ها می‌توانند بدلیل عامه‌پسند بودن این افراد برای احیای فرهنگ اصیل ایرانی و اسلام ناب در سبک زندگی مردم و جوانان استفاده کنند.

سلبریتی‌ها اقتصاددان و جامعه شناس نیستند

در ادامه حامد موسوی، کارشناس سواد رسانه در گفت‌وگو با خبرنگار صبح توس، در خصوص شکل‌گیری پدیده سلبریتی‌ها، اظهار کرد: باید از هنرمندان خواست که به وظایف خود عمل کنند و مردم بدانند که هنرمند یک عالم جامعه‌شناس، اقتصاددان و یا سیاستمدار نیست که بخواهد در مورد مسائل مختلف اظهارنظر کند.

وی افزود: برخی از هنرمندان به واسطه ویژگی‌های ظاهری مورد اقبال قرار می‌گیرند و می‌بینیم که هنرمندان توانمند قدیمی که سابقه طولانی در این عرصه دارند نتوانسته‌اند که چنین موقعیتی را از لحاظ مالی و ... کسب کنند.

این کارشناس سواد رسانه با بیان اینکه عده‌ای از هنرمندان مشهور روشنفکری را در مخالفت با ارزش‌های دین و انقلاب تعریف می‌کنند، یادآور شد: مقوله روشنفکری که امروز عده‌ای از سلبریتی‌ها آن سوءاستفاده می‌کنند به معنای فکر روشن است و روشنفکر به کسی می‌گویند که جامعه خود را به خوبی بشناسد و افرادی که هیچ قرابتی با فرهنگ و دین ما ندارند را الگو قرار نمی‌دهد.

هنرمندان باید به پیامدهای اظهارنظرهای خود در جامعه توجه ویژه‌ داشته باشند

وی افزود: هنرمندان باید به پیامدهای اظهارنظرهای خود در جامعه توجه ویژه‌ای داشته باشند و بدانند که یک حرکت یا اظهارنظر نادرست می‌تواند چه عواقبی را در پی داشته باشد؛ برای مقابله با پدیده سلبریتی نیاز است آگاهی جامعه افزایش پیدا کند.

موسوی با بیان اینکه برنامه فن‌پیج‌های اینستاگرام در الگوسازی چهره‌ها از مسئولین فرهنگی کشور هوشمندانه‌تر است گفت: الگوی‌های نامناسبی که در کشور جامعیت پیدا کرده‌اند نشئت گرفته از عدم آمادگی دستگاه‌های فرهنگی کشور در معرفی الگوی اسلامی برای افراد جامعه است.

تولیدات فرهنگی عامه‌پسند به قیمت تخریب ارزش‌های دینی

وی تصریح کرد: امروز شاهد هستیم برخی از آثار توسط صدا وسیما، نهادهای هنری و حتی نهادهای هنری وابسته به جریان‌های انقلابی آثاری را به بهانه عامه‌پسند بودن تولید می‌کنند که نقدهای بسیاری به آن‌ها وارد است؛ هنرمندان باید متعهدانه از مرزهای دین و باور دفاع کنند.

موسوی یادآور شد: تازمانی که اندیشه خودمان را که بر پایه اسلام است عرضه نکنیم افرادی ظهور می‌کنند که با سطح آگاهی بسیار پایین در کشور اظهار نظر می‌کنند.

رهبر انقلاب به موضوع پیشرفت تأکید دارند یعنی مفهومی بومی را که متفاوت است با توسعه گرایی، تولید کردند و هدف نهایی انقلاب اسلامی و این جریان دستیابی به پیشرفت است، نه اینکه مفهوم مادی توسعه که غربی ها آن را دنبال می کنند. حال باید دید که تغییر رویکرد فرهنگی  و بصیرتی در چهره‌های مشهور کشور تحت عنوان سلبریتی با میلیون‌ها طرفدار جوان و نوجوان می‌تواند موجب شود تا آثار سینمایی، ادبیات و موسیقی کشور عاری از فرهنگ وارداتی غربی شده و محتوای فرهنگی کشور نمود اندیشه اسلامی پیدا کند.

انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark