چرا مظاهر تکدی‌گری در جامعه افزایش داشته است؟/ بهره‌گیری از ظرفیت مغفول‌مانده «جامعه‌شناسی» در ریشه‌کنی فقر از جامعه
تاریخ انتشار : جمعه ۱۲ فروردين ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۳۳
کد مطلب: 19618
 
جامعه شناس و عضو بنیاد نخبگان کشور گفت: اغلب افرادی که در معابر و خیابان ها اقدام به تکدی‌گری و نصب اعلان کمک دارند،نیازمند نیستند و با این کارشان فرهنگ انفاق را خدشه دار می‌کنند؛ فقر در اغلب کشورها وجود داشته و دارد و دولتمردان برای ریشه کنی فقر و ساماندهی معیشت بهتر است با نگاهی به تجربه کشورهای دیگر از ظرفیت مغفول مانده جامعه شناسی استفاده کنند.
به گزارش لادیز؛به نقل از  شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در رابطه با انگیزه های مختلفی که در شرایطی سختی معیشت منجر به بروز تکدی‌گری در سطح جامعه می شوند، گفت: مقوله تکدی‌گری در این روزها مقوله ای تقریبا پیچیده است که پی بردن به صحت و سقم ادها متکدیان را مشکل می سازد و کار را برای افراد خیری که قصد کمک کردن به افراد کم برخوردار جامعه را دارند، مشکل میکند.
وی در ادامه افزود: انسان با برخورد با چنین مواردی در وهله اول سر دو راهی قرار می‌گیرد که نکند چنین فردی نیازمند باشد؛ اما حدس و گمان بعدی این است که ممکن است درخواست هایی که رودررو یا از طریق اعلان ها و اطلاعیه‌هایی که روی در و دیوار و یا نزدیک عابربانک ها نصب می کنند، دامی برای کلاهبرداری و اخاذی توسط افراد فرصت طلب باشد که با توسل به چنین شیوه هایی قصد فریب مردم و اخاذی از خیرینی را داشته باشند.
 
 
 
 
عضو هیأت علمی واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران در ادامه افزود: باید به این روش ها برخی از اعلان هایی که در رابطه با فروش کلیه و سایر اعضای بدن در معابر و میادین شهرها نصب می شود و بسیاری از شهروندان آن را باور می کنند و اقدام به انتشار آن در فضای مجازی می کنند اکثرا فریبکاری و دروغ است. چرا که افراد آگهی دهنده می‌دانند، کسانی قبل از این بخاطر مشکل مالی خود اقدام به فروش کلیه و یا برخی از اعضای بدن کرده‌اند و در مقابل افرادی هم برای بیماران خود نیاز به کلیه و اعضای بدن دارند، از این موقعیت سوء استفاده می کنند. درحالیکه فروش کلیه و اعضای بدن به این راحتی نیست و برای این کار انجمن و ارگان هایی وجود دارد که اگر فردی واقعا چنین قصدی داشته باشد به این مراکز رجوع میکند نه اینکه در خیابان اطلاعیه بدهد.
 
وی افزود: این در حالیست که نوشتن و نصب اطلاعیه در این دوره مردود و منسوخ است؛ بنابراین نیت اصلی افرادی که به نوشتن اطلاعیه با مضامین مختلفی چون فروش کلیه یا نیازمند بودن و مستاجر بودن، زن سرپرست خانوار که در تامین اجاره منزلش مانده و بهانه هایی ازا ین دست فریبی بیش نیست و مردم نباید به چنین افرادی کمک کنند. چرا که افرادی که تکدیگری می کنند یا اطلاعیه درخواست کمک می نویسند می دانند که برای دریافت کمک مراکز و ادارات و خیریه های مختلفی وجود دارد که اگر ادعای آنها برحق باشد وظیفه رفاه اجتماعی این مراکز آنها را ملزم می کند که بی منت کمک کنند.
 
وی ادامه داد: اما افراد باید به دنبال اثبات ادهای خود باشند و این کار چند روز دوندگی دارد اما هرچه باشد از این بهتر است که این افراد هر روز در معابر و خیابان ها مقابل رهگذران را بگیرند و از آنها تقاضای کمک کنند و یا اطلاعیه درخواست کمک بنویسند و روی هر عابر بانکی نصب کنند.  
 
 
 
 
مدیر پژوهشکده جامعه پژوهی و برنامه ریزی المیزان در بخش دیگری از اظهاراتش خاطر نشان کرد: در چند وقت اخیر شرایط اقتصادی کشور به دلایلی نابسامان شده است. برای همین این افراد با فرصت طلبی از چنین وضعی اقدام به سوء استفاده از افراد دلسوز و گاها زود باور می‌کنند و با دروغ بافتن و سرهم کردن قصه هایی در صدد جلب اعتماد آنها بر میآیند و از این بحران  اجتماعی سوره استفاده می کنند.
 
دکتر سیف اللهی در ادامه با بیان اینکه نیازمندی در جوامع یکی از پدیده‌های غیرقابل انکار هر جامعه ای است که در هر موردی دلایل خاصی دارد و در کشور ما هم بخاطر استقلال کشور گاهی مجبوریم این چنین شرایطی را بپذیریم و تحمل کنیم؛ اما مسئله این است که نباید بگذاریم افرادی از این مسائل و از این شرایط و بحران ها و سوء استفاده می‌کنند تا جیب خود را پر کنند. در حالیکه کار این افراد باعث سلب اعتماد از آحاد مختلف مردم شده و در جامعه اعتماد به حداقل رسیده است. مردم به همدیگر اعتماد ندارند و اگر در این میان واقعا فردی در یک شهر غریب دچار مشکل شود بخاطر فریبکاری این دسته از افراد کسی حاضر به کمک او نیست و به تدریج فرهنگ ارزشمند انفاق که مورد تائید قرآن کریم است از میان برچیده می شود.
 
 
 
 
وی با حال در بیان چنین پدیده مذمومی باید پرسید که آیا می‌توان این پدیده را به لحاظ جامعه‌شناسی تجزیه و تحلیل کرد یا خیر؟ پاسخ مثبت است. چرا که جامعه وقتی که در بحران؛ رخداد چنین پدیده هایی کاملاً طبیعی است. خیلی پیش می‌آید که به شکل های گوناگون شاهد چنین پدیده هایی باشیم شما می‌بینید کودکان کار زباله گرد، اعتیاد، طلاق و بسیاری از معضلات اجتماعی از این دست که ناشی از فقر است در هر جامعه ای یافت می شود. اما کمک کردن عامه مردم با این شکل و شمایل دردی را دوا نمیکند؛ چرا که مردم با کمک کردم خود، به ریشه‌کنی فقر کمک نکرده‌اند. نکته بعدی که در حوزه  فرهنگ اجتماعی تعریف می شود این است که کم کم افراد به جایی می رسند که به جای تلاش کردن و تغییر وضعیت اقتصادی خود و پیشبرد اهداف کلان جامعه، به تدریج به کلاهبرداری، تیغ زنی و دروغگویی روی می آورند، تا به این وسیله بدون زحمت به ثروت و مکنت برسند.
 
 
 
 
 
رئیس موسسه انتشارات جامعه پژوهان سینا در بخش دیگری از این گفت و گو خاطر نشان کرد: مسئولان وقتی در دولت به فکر تعادل قیمت‌ها باشند و تورم و گرانی را ریشه‌کن کنند، ناخداگاه پدیده ها از جامعه رخت برخواهد بست. بنابراین دولتمردان باید سریعاً به فکر حل و فصل و جلوگیری از بسط و گسترش چنین پدیده‌‌های مذمومی باشند؛ چراکه در صورت عدم اقدام آنان امنیت جامعه هم ناخودآگاه از بین خواهد رفت.
 
دکتر سیف اللهی اضافه کرد: در اروپا به ویژه در انگلستان وقتی بحران‌های اجتماعی شدید شد و فئودالیسم برچیده و متلاشی شد و سرمایه‌داری برجای آن نشست، روستاییان به شهرها ریختند. فقرا به خاطر تورم و نبود مایحتاج زندگی از روستاها به سمت شهرها مهاجرت کردند. در این مهاجرت پدیده‌هایی چون سرقت، جیب بری،  تن فروشی و از این دست معضلات فراوان دیده شد.اینجا بود که  دولت‌مردان اروپایی قوانینی وضع کردند  که هر کس سرقت و جیب بری، یا کلاهبرداری کند اعدام می شود. برخی را هم گرفتند و به جرم‌هایی که قبلا هشدار داده بودند، اعدام کردند.با این وجود بعضا جیب‌بری و پدیده های دیگر همچنان ادامه داشت دولتمردان در قضیه فرو مانده اند و نمی فهمیدند که چرا در صورت اعدام باز مجرمان باز این پدیده ادامه پیدا می کند؟
 
 
 
وی ادامه داد: عاقبت دولتمردان به سمت جامعه شناسان متمایل شدند و به جامعه شناسان اختیارات تام دادند که چنین پدیده هایی را بررسی کنند و زیر ذره‌بین بگذارند. در نهایت تمام انسان به این نتیجه رسیدند که تورم و گرانی باعث رخ داد چنین پدیده هایی است و در میان مدت و دراز مدت کم کم چنین پدیده‌هایی حل و فصل شد بعد از حل و فصل آنها دولتمردان به فکر مردم بودند و مایحتاج زندگی و کار آنها را به گونه‌ای تنظیم کردند که  حقوق دریافتی افراد کفاف زندگی آن‌ها را بدهد و کسی نیاز نداشته باشد برای سیر کردن شکمش به سمت جیب بری و سرقت و کلاهبرداری و تن فروشی روی بیاورد. اینگونه بود که در این جوامع امروزه جیب‌بری، سرقت و پدیده های شوم اجتماعی به حداقل رسیده است.
 
 
 
دکتر سیف الهی خاطرنشان کرد: به نظر من باید مسئولان دولت که وظیفه اجرایی و ساماندهی مصوبات را بر عهده دارند، به فکر درمان معضلات باشند؛ وقتی این پدیده ها رو به افزایش گذاشت نشانه این است که دولت مردان راه را اشتباه رفته اند و باید سریعاً نسبت به رفع نواقص و اشتباهات خود اقدام کنند. گرچه دولت جدید گناهی ندارد اما باید جور ناکارآمدی های دولت های گذشته را بکشد. دولتمردان باید در نظر داشته باشند که به صورت غیرمستقیم و رفتار سلبی نمی‌توان با پدیده‌های منفی و معضلات اجتماعی مقابله کرد. بلکه باید زیرساخت‌ها را درست کنند و با اصلاح اشتباهات و راه های خطا به اهداف درخشانی دست پیدا کنند و معضلات اجتماعی را انشالله به صورت ریشه‌ای حل و فصل کنند.
 
انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark