بررسی زوایای مختلف مشکل کمبود سیمان/ توافق وزارتخانه های صمت و نیرو برای تامین برق صنعت سیمان
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۷ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۹:۱۲
کد مطلب: 18224
 
وزارت صمت با توجه به نیاز بخش خانگی، از برق صنایع پرمصرف کاست، و به این علت تولید کارخانه های سیمان هم کاهش پیدا کرد که با توجه به کاهش تدریجی دما و تامین برق مورد نیاز کارخانه‌های سیمان، وزارت نیرو اعلام کرده، به زودی روال عادی تولید در روزهای آتی دنبال خواهد شد.

به گزارش لادیز؛به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در دو ماه اخیر و با آغاز فصل گرما و افزایش مصرف برق، خاموشی‌ها در کشور افزایش یافت؛ دولت برای برای مدیریت مصرف برق و جلوگیری از خاموشی‌هاِ برق صنایع بخصوص فولادی‌ها و سیمانی‌ها را قطع کرد و این موضوع  باعث کاهش تولید کارخانه‌های سیمانی شد هر چند براساس اعلام وزارت نیرو از فردا فعالیت سیمانی‌ها ۲۴ ساعت می‌شود اما این موضوع باعث افزایش شدید قیمت سیمان در بازار و کمبود آن شد.

سید جواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در این رابطه گفت: از ابتدای سال تا هفته منتهی به ۲۵ تیر ماه در مجموع ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن محصول در بورس کالای ایران معامله شده که رشد ۲۵ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ حجم شاهد هستیم.

معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران اظهار داشت: روند هفتگی معاملات سیمان در بورس کالا نشان می دهد این معاملات با عرضه کم و حدود ۷۵ هزار تنی در ۱۴ خرداد آغاز شد اما در ادامه روند عرضه ها صعودی شد به گونه ای که این عدد در ۱۸ تیر ماه به ۶۴۵ هزار تن رسید که خوشبختانه ۴۷۶ هزار تن آن معامله شد. اما متاسفانه در هفته منتهی به ۲۵ تیر ماه و هفته جاری شاهد قطعی برق و مشکلات ناشی از آن در شرکت های سیمانی و به تبع آن کاهش حجم عرضه سیمانی ها بودیم.


ماجرای افزایش قیمت سیمان چه بود؟


 باتوجه به توافق صورت گرفته بین وزارت صمت و وزارت نیرو مقرر شده است که در این ایام کارخانه های تولید سیمان از ساعت ۲۴ تا ۸ با ۱۰۰ درصد توان تولید خود و در طول روز با ۳۰ درصد توان به فعالیت بپردازند.

بر این اساس هماهنگی های صورت گرفته، مقرر شده که کارخانه های سیمان تا بیشترین ظرفیت خود را به پروژه های عمرانی و ساختمانی اختصاص دهند تا کمبودهای چند روز اخیر و توقف پروژه های عمرانی و ساخت و ساز برطرف شود.

به دنبال کاهش ۹۰ درصدی برق کارخانجات، قیمت سیمان در تهران به پاکتی ۸۰ هزار تومان تا ۱۰۰ هزار تومان رسید؛ سازندگان می‌گویند که در حال حاضر بسیاری از کارگاه‌های ساختمانی به تعطیلی کشیده شده‌اند.

در همین راستا معاون طرح و برنامه وزارت صمت نیز گفته بود که تداوم قطعی برق در صنعت کشور به دلیل اثرگذاری مستقیم در بازار و کاهش تولید به صلاح اقتصاد نیست.


مشکلات تولید کنندگان از زبان دبیر انجمن صنفی تولید کنندگان سیمان


عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان دیروز اعلام نمود: قطعی برق تاکنون تاثیر بسیار زیاد و شدیدی را بر تولید کارخانه های سیمان گذاشته است و روند فعالیت آنها را با کندی همراه کرده است.

وی افزود: میزان تاثیرگذاری این اتفاق به حدی زیاد بوده است که نمی توان هیچگونه آمار دقیقی از میزان کاهش تولید کارخانه های سیمان ارائه داد.

شیخان اظهار داشت: میزان برقی که قرار شده  به کارخانه های سیمان اختصاص داده شود حدود ١٠ درصد دیماند آنها است که این میزان فقط در حد استفاده از وسایل روشنایی، گرمایشی و سرمایشی کارخانه ها است.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان ادامه داد: با توجه به وضعیت موجود در صنعت برق کشور، تولید سیمان متوقف شده است اما اخیراً تسهیلاتی ارائه و اعلام شده که کارخانه ها می توانند در طول شب از برق استفاده و دستگاه ها را روشن کنند.

وی افزود: کوره ها باید ٢٤ ساعته روشن باشند وگرنه به دستگاه ها و ماشین آلات آسیب وارد می شود برای همین نمی توان آنها را به طور دائم روشن و خاموش کرد.

به گفته شیخان، در مجموع و در وضعیت فعلی اکثر کارخانه های سیمان با مشکل مواجه هستند و کارخانه ای وجود ندارد که از ظرفیت ١٠٠ درصدی  خود استفاده ببرد.

وی با اشاره به اینکه فقط تعداد محدودی از شرکت ها در حال تحویل سیمان به بازار هستند، گفت: اکنون باید دولت خسارت ضرر و زیان کارخانه های سیمان را بدهد، چون با ضررهای سنگینی مواجه شدند که باید میزان دقیق آن محاسبه شود، سپس مذاکرات با دولت انجام شود.


راهکارهای ارائه شده توسط مدیرعامل بورس کالا به وزارت صمت


مدیرعامل بورس کالای ایران نیز در این زمینه به وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: به دلیل اجرای برنامه های وزارت نیرو در خصوص قطع یا ایجاد محدودیت در برق مورد نیاز صنایع فولاد و سیمان، تولید شرکت های فعال در این دو صنعت به شدت کاهش یافته و به تبع آن عرضه محصولات فولادی و سیمانی در بورس کالا به کمتر از یک سوم حالت عادی رسیده است و این کاهش عرضه سبب بروز التهابات جدی در بازار این محصول شده است.

حامد سلطانی نژاد اشاره کرد: یکی دیگر از دلایل ایجاد التهاب در بازار سیمان، دوگانگی در فروش محصولات است به نحوی که بخش قابل توجهی از تولیدکنندگان کماکان محصولات خود را با قیمت های مصوب درب کارخانه می فروشند که به دلیل شکاف قیمت قابل توجه بین قیمت درب کارخانه و قیمت کف بازار، سود هنگفتی نصیب خریداران می شود.

از طرف دیگر دوگانگی کانال فروش باعث شده است بخش اندکی از فروش صنعت (تقریبا ۲۰ درصد) از طریق بورس انجام شود و به دلیل این عرضه اندک، رقابت شدیدی در بازار شکل بگیرد؛ در حالی که در صورت عرضه کامل محصول در یک بازار امکان کشف قیمت منصفانه و منطقی فراهم خواهد شد.

با توجه به موارد فوق پیشنهادات ذیل جهت مدیریت بازار سیمان و کاهش التهابات ارائه می گردد:

۱- پیگیری تامین برق صنایع فولاد و سیمان به ویژه سیمان حداقل تا سطح ۵۰ درصد و افزایش تولید

۲- اعلام ممنوعیت فروش خارج از بورس جهت کشف قیمت منصفانه

۳- تجمیع عرضه ها و انجام عرضه هر دو هفته یکبار

۴- عرضه سلف سیمان (با موعد تحویل بیش از یک ماه) جهت اطمینان بخشی به پیمانکاران پروژه ها و خریداران در تامین نیاز آتی ایشان که این امر نیازمند اطمینان از تامین برق در موعد سررسید تحویل خواهد بود.
 

مشکل برق به زودی حل خواهد شد
 

شایان ذکر است، همه این مشکلات در حالی است که، امروز وزارت نیرو اعلام کرد: طی توافق وزارتخانه های صمت و نیرو، کارخانه های تولید سیمان از ساعت ۲۴ تا ۸ با ۱۰۰ درصد توان و در طول روز با ۳۰ درصد توان به فعالیت خواهند پرداخت و با این روند در چند روز آینده و سپس با خنک شدن هوا و کاهش مصارف برق خانگی، مشکل کمبود سیمان به صورت کامل حل خواهد شد.


انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark