بزرگ‌ترین فاجعه انسانی در سیستان در حال وقوع است؛
۱۱ روز هوای پاک سهم مردم انبار غله ایران از ۱۲۴ روز سال!
تاریخ انتشار : شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۲ ساعت ۱۴:۱۹
کد مطلب: 20140
 
از ابتدای تا کنون سیستان فقط ۱۱ روز از هوای خوب و پاک برخوردار بوده و کیفیت هوای آن به بالاترین مرحله خطر رسیده است.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون، این روزها گفتن از مسائل و مشکلات سیستان موضوع تازه‌ای نیست، بلکه مدت‌هاست از رسانه‌ها و تریبون‌ها وضعیت بحرانی و ناخوشایند سیستان نه‌تنها در سطح استان بلکه در سطح ملی و حتی بین‌المللی بیان شده است.

با وجود همه این گفته‌ها حال سیستان هر روز وخیم‌تر می‌شود و تا کنون نسخه درمانی مناسبی از سوی متولیان امر برای سیستان در نظر گرفته نشده است.

شدت وزش طوفان‌ها و هجوم ریزگردها به‌قدری زیاد است که به گفته مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان از ۲۷ تیرماه تا صبح روز ۳۰ تیر یک هزار و ۹۴ نفر از مردم شهرهای شمالی سیستان و بلوچستان به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کردند که از این تعداد ۵۹ نفر بستری شدند.
طوفان و گردوخاک هم خانه و کاشانه مردم را مدفون و هم‌نفس‌ها را به شماره انداخته است، وضعیت بحرانی سیستان ناشی از بدعهدی کشور همسایه افغانستان است که بیش از دو دهه از رهاسازی آب به سمت هامون جلوگیری کرده و هفتمین تالاب بین‌المللی جهان امروز به کانون ریزگردها تبدیل شده است.

جلسات و رایزنی‌های متعدد در خصوص تحقق حقابه و نجات سیستان از سوی مسئولین صورت‌گرفته اما تا کنون نتیجه مثبتی را برای هامون و سیستان به ارمغان نیاورده است.

عدم رفع مشکلات و معضلات سیستان گلایه ائمه جمعه شمال استان را نیز به همراه داشته است و از تریبون‌های نمازجمعه خواستار رسیدگی جدی به مشکلات و بحران‌های به وجود آمده در سیستان شدند.

دیر بجنبید چیزی از سیستان باقی نمی‌ماند
امام‌جمعه نیمروز در خطبه‌های نمازجمعه این شهرستان با اشاره به اینکه بر اثر طوفان‌های سیستان روزانه هزاران نفر بیمار بستری می‌شوند، بیان کرد: خانه‌های مردم زیر خاک‌ها دفن شده، باد و طوفان با سرعت بیش از ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت در سیستان غلظت ذرات معلق به بیش از ۱۶ برابر استاندارد سازمان جهانی بهداشت رسیده و طبق گزارش وزارت بهداشت زابل آلوده‌ترین شهر ایران در سال گذشته بوده است.

مجتبی اشرفیان با بیان اینکه سیستان امسال تا این لحظه فقط ۱۱ روز از هوای خوب و پاک برخوردار بوده و کیفیت هوای آن به بالاترین مرحله خطر رسیده است، افزود: ️در دیگر استان‌ها مثل خراسان شرایط هوا به کمتر از نصف شاخص سیستان که می‌رسد وضعیت اضطراری اعلام و کل شهر تعطیل می‌شود، ستاد مقابله با ریزگرد تشکیل و به دنبال ریشه‌یابی و حل اساسی مسئله هستند و برای هر دستگاهی وظیفه‌ای تعریف می‌شود.
امام‌جمعه نیمروز خطاب به مسئولین اظهار کرد: آقایان مسئولین، نمایندگان، ستاد مدیریت بحران، استاندار، سیستان را دریابید، به خدا قسم دیر بجنبید چیزی از سیستان باقی نمی‌ماند، کودکان و جوانان ما در همین سنین پیر و دچار بیماری‌های تنفسی و ریوی شدند.

کارگروه ملی احیا تالاب هامون باید فعال شود
اشرفیان ادامه داد: مردم مجبور به مهاجرت شدند، ستاد مدیریت بحران کجای این بحران است‌؟ چرا اگر برنامه‌ای برای عبور از این شرایط دارد را نمی‌تواند بیان کند؟ عملکرد محیط‌زیست کجای این فاجعه زیست‌محیطی و فاجعه انسانی است که در سیستان دارد رقم می‌خورد، منابع طبیعی تا کنون چه قدمی برداشته و وجودش چقدر مفید بوده است؟

وی در ادامه اظهار کرد: آقای مدیریت بحران استان بجای اینکه فقط آمار بدهید که هر روز به‌خاطر شدت آلودگی هوا هزاران نفر از پا افتادند و بستری شدند، بجای اینکه مصوبات خودتان را از ۲ ساعت تعطیلی به یک روز تعطیلی ادارات تغییر دهید، فکر اساسی کنید، این بحران پایدار، راهکار علمی و عملی و پایدار می‌خواهد، کارگروه ملی احیا تالاب هامون باید فعال شود، مالچ پاشی زیست‌محیطی انجام شود، پروژه‌های آبی سیستان سرعت بگیرد.

چرا لوله آب زابل به زاهدان و زرنج افغانستان قطع نمی‌شود؟
اشرفیان خطاب به مدیرکل آبفای سیستان و بلوچستان گفت: آقای مدیرکل آبفای استان مهلت دوماهه‌ای که چند ماه پیش فرمودید به اتمام رسیده! چرا منابع آبی جدید وارد مدار نمی‌شود، چرا لوله آب زابل به زاهدان و زرنج افغانستان قطع نمی‌شود؟ ترک فعل شما این بلاها را سر مردم مظلوم سیستان آورده است؛ جان مردم برای شما ارزش دارد یا نه؟

امام‌جمعه افزود: آقای رئیس‌جمهور حرف ما با شماست که سید محرومان و امید ملت هستید، ما می‌خواهیم زنده بمانیم، اما دیگر زندگی در سیستان مرده است، مطالبه اصلی مردم سیستان حضور هیئت دولت و شخص رئیس‌جمهور در منطقه سیستان است.

امام‌جمعه نیمروز اظهار کرد: بنا برگرفته رئیس‌کل دادگستری استان مبنی بر ورود به ترک فعل تعدادی از مدیران فعلی و مدیران وقت و دستگاه‌های مختلف در حوزه اجرای قانون، باید اینجا بابت ترک فعل و قصور مسئولانی که باعث شدند این بلایا و بدبختی بر این مردم حادث شود و زندگی مردم را فلج کردند حکم صادر و برخورد شود و بعضی عزل شوند.

ما قرار نیست از حقابه صرف‌نظر کنیم
حجت‌الاسلام مجتبی عزیزی امام‌جمعه زابل در خطبه‌های نمازجمعه در خصوص عدم تحقق حقابه از سوی کشور افغانستان بیان کرد: ما قرار نیست از حقابه صرف‌نظر کنیم، مگر آن‌ها از دشت ناامید گذشتند که ما از حقمان صرف‌نظر کنیم و هیچ مسئولی در این نظام حق ندارد از حق این مردم ولو یک قطره هم باشد بگذرد، بلکه عرضه به خرج بدهند حق مردم را بگیرند این‌که چطور را خودشان می‍‌دانند.

وی ادامه داد: این‌که گفته می‌شود افغانستان آب نمی‌دهد، این حرف درستی نیست که آدم بخواهد بپذیرد، آب نمی‌دهد آب را بگیرید، بله معلوم است آب نمی‌دهد وقتی می‌گوید آب نمی‌دهیم آب را بگیرید.

وی خاطرنشان کرد: من در چند هفته قبل هم عرض کردم حسب مصوبات ملل متحد اتفاقی که در سیستان دارد می‌افتد مصداق جنایت علیه بشریت است، ماده را هم خواندم و گفتم برای شما و همین‌الان با همین بندی که زدن کشت خشخاش را چه توسعه‌ای دادند، این ضرر و دودش به چشم همه مردم دنیا خواهد رفت.

حجت‌الاسلام عزیزی تأکید کرد: از رئیس‌جمهور دوتا درخواست داریم اول اینکه مسئله حقابه از وعده درمانی به طور کامل خارج شود و ایشان خودشان شخصاً پیگیری کنند و شخص ایشان جوابگو باشند.
نفس‌کشیدن در سیستان سخت است
وی ادامه داد: درخواست ما از نمایندگان این است می‌خواهیم به جد پیگیری کنند، از استاندار می‌خواهیم به جد پیگیر باشد، همه پیگیر این مسئله باشند که هیئت دولت حتماً در سیستان تشکیل جلسه بدهند و ما پای این خواسته خواهیم ماند، مکاتبه هم خواهیم کرد در خطبه‌ها هم خواهیم گفت حرف بنده نیست، همه ائمه جمعه نظرشان این است و پیگیری خواهیم کرد.

عزیزی افزود: باید هیئت دولت بیاید این هوا را ببیند اینجا جلسه برگزار کند تصمیم قاطع بگیرند بالاخره تا کی این مردم نفس‌کشیدن برایشان سخت باشد، آب که نیامد هوا هم نیست، ریه‌ها هم پر خاک شده، مردم به چه امیدی بمانند؟ بعدم اگر کسی حرفی بزند می‌گویند دارد سیاه‌نمایی می‌کند، کسی اعتراض می‌کند.

وی ادامه داد: آقای رئیس‌جمهور بیایید سیستان، تکلیفمان را روشن کنید ما بمانیم یا برویم، حرف و مصاحبه و وعده‌درمانی و این‌ها به خدا کارساز نیست، اصلاً نگویند بهتر است من خواهش می‌کنم نگویند مسئله اول ما سیستان است.

سیستان امروز نه هوا دارد، نه آب دارد و نه نان
حجت‌الاسلام پوران‌دخت، اما جمعه زهک در خطبه‌های نمازجمعه با اشاره به وضعیت سیستان بیان کرد: خدا به مردم سیستان صبر دهد، در حق مردم این منطقه کوتاهی می‌شود و در این چندروزه زندگی برایشان سخت و نفس‌کشیدن مشکل شده است.

وی افزود: دیگر چگونه به مسئولان بگوییم؛ سیستان ما امروز نه هوا دارد، نه آب دارد و نه نان، ستاد بحرانی که تشکیل می‌شود چه اتفاق مثبتی برای سیستان رقم زده است.

اما جمعه زهک گفت: مردم سیستان زنده‌زنده دفن می‌شوند آقای رئیس‌جمهور کمک به این مردم سخت نیست و همان گونه که در بعضی شهرها مسئولینی که کار نمی‌کردند را برکنار کردید انتظار داریم در سیستان نیز همین اتفاق رخ دهد، به فکر مردم مظلوم سیستان باشید.

معروف امروز ما تلاش برای حل مشکلات منطقه سیستان است
آیت‌الله مصطفی محامی در تریبون نمازجمعه زاهدان بیان کرد: معروف امروز ما تلاش برای حل مشکلات منطقه سیستان است و اگر مطالبه‌گری‌ها، احساس مسئولیت‌ها و پیگیری‌ها انجام می‌شد وضعیت سیستان این‌گونه نبود و اگر با ترک فعل‌ها، بی‌تدبیری‌ها، کاهلی‌ها و زدوبندها برخورد می‌شد وضعیت استان و به‌ویژه منطقه سیستان این‌گونه نبود.

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان گفت: خطاب به ائمه جمعه منطقه سیستان عنوان کردم که چرا بزرگان و فرهیختگان منطقه سیستان طرح جامعی برای احیای سیستان ارائه نمی‌کنند تا حرف همه در استان یکی شود و همه برای اجرای آن برنامه تلاش کنند البته بشارت دادند کاری در حال انجام است و امیدواریم زودتر نتیجه دهد.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark