معضلی که باید جدی گرفته شود؛
مرگ پنهان زمین در سیستان‌وبلوچستان؛ حاصل خشکسالی و برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۱۰
کد مطلب: 19963
 
در راستای جلوگیری از خروج آب از سفره‌های زیرزمینی و اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی و حفاظت از منابع آبی ۴۸ حلقه چاه آب غیرمجاز طی روزهای اخیر در سیستان‌وبلوچستان مسدود شد.
به گزارش لادیز به نقل از عصرهامون، در مناطق خشک و مناطقی که رشد جمعیت بیشتری زندگی می‌کنند، رقابت بر سر منابع کمیاب آبی افزایش می‌یابد؛ این امر احتمالا به دلیل تأثیر تغییرات آب‌وهوایی بر موجود بودن منابع آب و در آینده افزایش خواهد یافت درحالی‌که آب‌های زیرزمینی نقشی محوری در مواجه با کمبود آب ایفا می‌کنند.
 
باگذشت زمان و بروز مشکلات بسیار در حوزه آب، از جمله به علت ورود تکنولوژی حفر چاه عمیق و برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی به‌وسیله چاه‌ها، به‌تدریج آسیب‌های مختلفی به سفره‌های زیرزمینی کشور وارد شد.
 
جلوگيري از حفر چاه و استفاده غیرمجاز از منابع آبي، جز با همكاري بهره‌برداران ميسر نخواهد بود، مالكين چاه‌هاي مجاز آب به اين نكته توجه داشته باشند كه حفر هر چاه جديد به کم‌شدن آب چاه آن منطقه منجر خواهد شد.

در صورت استمرار، باتوجه‌به محدوديت منابع آب زیرزمینی و به‌هم‌خوردن تعادل بين تغذيه و تخليه از منابع آب، بسیاری از چاه‌های حفر شده دچار کم‌آبی و نهايتاً خشكي خواهند شد و ضررهای مالی در بخش‌های باغداري، كشاورزي، صنعتي، خدماتي را در پی دارد.
 
باتوجه‌به تغییر شرایط آبی کشور و بحران در بخش آب، در چند سال اخیر آب‌ها ملی شدند و حقوق خصوصی اشخاص در بهره‌برداری از چاه‌های آب محدود شد.
 
برداشت‌های بی‌رویه آب سبب افت سطح آب‌های زیرزمینی شده است و کاهش سطح آب‌های زیرزمینی خطرات و عواقب جبران‌ناپذیری از جمله ایجاد فرو چاله، فرونشست زمین، شورشدن آب، کاهش کیفیت آب را در پی دارد.
 
انسداد ۴۸ حلقه چاه آب غیرمجاز در سیستان‌وبلوچستان
 
محمدامین بارانی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سیستان‌وبلوچستان بیان کرد: باهدف احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی ۴۸ حلقه چاه آب غیرمجاز در شهرستان دلگان پر و مسدود شد.
 
وی افزود: در ۹ماهه گذشته با پیگیری‌های به‌عمل‌آمده از برداشت غیرمجاز بیش از ۹۰۰ هزار مترمکعب آب از طریق انسداد چاه‌های غیرمجاز در منطقه دلگان جلوگیری شده است.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان تصریح کرد: انسداد چاه‌های غیرمجاز در راستای احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در سطح استان در حال اجراست و این شرکت باهدف صیانت از سفره‌های آب زیرزمینی با جدیت نسبت به اجرای آن اقدام می‌کند.
 
وی ضمن هشدار به سودجویانی که اقدام به حفر غیرمجاز چاه‌ها و برداشت آب می‌کنند، گفت: اکیپ‌های گشت و بازرسی، در جهت حفاظت از منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی، همواره در حال نظارت در منطقه هستند و به‌محض شناسایی چاه حفاری شده غیرمجاز، نسبت به انسداد آنها خواهند کرد.
 
بارانی بر لزوم فرهنگ‌سازی مصرف بهینه آب و آگاه‌سازی مردم از وضعیت بحرانی منابع آبی تأکید کرد، ادامه داد: در طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب‌های زیرزمینی باید وضعیت بحرانی منابع آبی را با بهبود مصرف آب در بخش‌های مهم از جمله کشاورزی که مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین به شمار می‌رود، کنترل کرد.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان با تأکید بر اینکه حفاظت از منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی، رسالت بزرگی است که بر دوش تمام امورهای منابع آب گذاشته شده، خاطرنشان کرد: همه تلاش‌ها و برنامه‌ریزی‌ها در این امور در جهت حفاظت و صیانت از منابع آب و همچنین جلوگیری از عواقب ناشی از برداشت‌های غیرمجاز است. ‏
 
انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark