استفاده از سوخت های فسیلی اثر گلخانه ای را تشدید می کند/ کاهش اثرات مخرب پدیده های هوایی درگرو جدی گرفتن هشدارهای هواشناسی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۰۹:۱۹
کد مطلب: 17688
 
احسان الله ریگی دکترای جغرافیا و عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: برای کاهش اثرات مخرب و آماده بودن جهت مقابله با پدیده ها و تغییرات ناگهانی هوایی هشدارهای هواشناسی را باید مورد توجه قرارداد .
به گزارش لادیز؛ تغییرات اقلیمی و آب و هوایی یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی است که امروزه همه کشورها با آن دست به گریبان اند و دولت ها موظف شده اند قوانین جهانی را درجهت حفظ سلامت آب ،هوا و خاک اجرایی کنند، گرم شدن تدریجی دمای زمین و جدا شدن تکه های عظیم یخچال های چندین میلیون ساله از قطب شمال و ذوب شدن آن در اقیانوس ها زنجیره ای از تغییرات آب هوایی را رغم خواهد زد که کارشناسان محیط زیست را بیش از پیش نگران کرده است .

استفاده از انرژی های پاک برگشت پذیر می تواند شروعی برای کنترل فاجعه های آب هوایی باشد در بهمن ماه سال جاری در جنوب استان سیستان و بلوچستان شاهد بودیم که طی یک شب افت ناگهانی دمای هوا باعث شد کشاورزان زیادی محصولات شان از بین برود و باغ های موز که تامین کننده اصلی موز این استان بودند 90 درصد محصولاتشان به دلیل سرما ازبین برود همچنین در دو روز گذشته در استان سیستان و بلوچستان طوفان های شدید که شعاع دید را به صفررسانده بود و ریز گردهایی که چندین برابرحد استانداردهای جهانی بود استان سیستان و بلوچستان را در نوردید و مشکلات تنفسی عدیده ای را برای شهروندان این مناطق به وجود آورد و همزمان در جنوب غرب کشور و استان خوزستان شاهد طوفان و ریزگردهای معلق در هوا بودیم که از سمت کشور عربستان به سمت خوزستان آمده بود .


بروز چنین مشکلات آب و هوایی و کمبود باران در استان های خشک می تواند در سال آبی پیش رو زنگ خطری برای مردم این استان ها باشد. درهمین رابطه احسان الله ریگی دکترای جغرافیا وعضو هیئت علمی دانشگاه در گفتگوی تلفنی به خبرنگار ما گفت : دگرگونی جوی و گرم شدن زمین دو موضوع متفاوت دارد. بحث آب وهوا و خود هوا، از تغییرات زود گذر موقتی با عنوان تغییرات هوا یاد می کنیم اما زمانی که از آب وهوا سخن به میان می آید شرایط غالب جوی مطرح می شود .

وی افزود: مطالعات نشان می دهد که برای شرایط مربوط به گرم شدن کره زمین بیشترین اثرات را دخالت و فعالیت های انسان به وجود آورده است و بعد از انقلاب صنعتی و اتفاقات واستفاده های بی رویه انسان ازسوخت های فسیلی درصنعت باعث شده شرایطی در جو به وجود بیایید که نسبت به قرون گذشته هوای سیاره گرم تر شود و این مساله اختلافهایی را در بحث فصول ایجاد کرده است

این عضو هیئت علمی خاطر نشان کرد: بحث دگرگونی آب و هوایی همیشه در طول عمر سیاره رخ می داده و این پدیده مورد جدیدی نیست درعصر یخبندان کل سیاره تحت تاثییر این پدیده قرار گرفته که زندگی خیلی از موجودات آن دوره را تحت تاثییر قرار داده بود اما در حال حاضرکارشناسان بیشتر پدیده گرم شدن سیاره را مورد بحث و بررسی قرار می دهند سوخت های فسیلی اصلی ترین عامل گرم شدن آب وهوای سیاره است چرا که فعل و انفعالات ناشی از سوخت های فسیلی اثر گلخانه ای را تشدید می کند .

وی اذعان کرد: اثر گلخانه ای دمای جو اطراف سیاره را افزایش می دهد و پدیده هایی را بر روی زمین به و جود می آورد یکی از این پدیده ها النینو نامیده می شود که در جاهایی از دنیا خشکسالی های شدید و پیاپی را شاهدیم. در برخی از نقاط سیاره تر سالی و در برخی از مناطق شاهد بالا آمدن سطح دریاها می باشیم و در برخی از شهر ها وارونگی دمایی و افزایش آلاینده های هوایی را تشدید می کند .



احسان الله ریگی همچنین تصریح کرد : دانشمندان و کارشناسان این حوزه در این رابطه تحقیقات گسترده ای را انجام داده اند و عامل اصلی این پدیده ها را فعالیت های انسانی اعلام کرده اند. اگر بررسی طولانی مدتی در شرایط آب و هوایی کشور داشته باشیم متوجه خواهیم شد که در برهه های زمانی تجربه خشکسالی را در کشور داشته ایم و جدای این قضیه اکثر مساحت کشور در منطقه ای واقع شده است که از نظر آب و هوایی گرم و خشک به حساب می آید که یکی از مهمترین شاخصه های این اقیلم به دلیل عدم وجود رطوبت کافی اختلاف بالای دمای شب و روز و اختلاف دمای بین فصول است همانطور که می دانید اختلاف دمای شب و روز بر روی سطح دریا در کمترین حد نسبت به سایر مناطق است .
در پایان وی پیش بینی شرایط جوی و آمادگی در مقابل تغییرات ناگهانی پدیده های هوایی را از مهمترین علل کاهش اثرات مخرب افت دمای ناگهانی یا بروز طوفان یا سایر پدیده های دانست و افزود: امروزه با پیشرفت علم و دسترسی به سامانه ها و ایستگاه های هواشناسی سینوپتیک جوی که آب و هوای منطقه را رصد می کند هم شرایط زود گذر جوی و داده های بلند مدت را می توان مورد بررسی و محاسبه قرار داد این امکانات به همه مردم و مسئولین کمک می کند که در مواجهه با یک تغییر ناگهانی دمایی یا بروز طوفان و یا سیل آمادگی لازم را داشته باشند .


انتهای پیام /
Share/Save/Bookmark