مسافر بیابان‌ها در سیستان و بلوچستان؛
پرورش شتر صنعتی سودآور در دل کویر است
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۰۰
کد مطلب: 20071
 
مسافر بیابان‌ها در حالی فرصتی سودآور در دل کویر ایجاده کرده که سیستان و بلوچستان دارای نیمی از جمعیت شتر کشور است.
به گزارش لادیز به نقل از  عصرهامون، یکی از گنج‌ها و قابلیت‌های استان کویری سیستان و بلوچستان شتر است، حیوانی که با اقلیم سخت به‌خوبی سازگار بوده و از آن به‌عنوان ثروتی در کویر یاد می‌شود.

مسافر بیابان‌ها باعث شده تا این خطه از کشور علی‌رغم خشکسالی‌ها به یک فرصت سرمایه‌گذاری تبدیل شود و دست‌خالی کشاورزان رنجور و خسته را مالامال از گنجی کند که در کویر نهفته است.

بیان اینک مطلب به این خاطر است که شتر از نژاد «جمازه و رودباری» در صنعت گردشگری تحولی عظیم ایجاد می‌کند، نژاد «سرحدی» در تولید گوشت حرف اول را می‌زند، و نژاد «بلوچی» نیز شیر یا همان طلای سفید بیابان را به ارمغان می‌آورد که هر یک به نوبه خود مشتریان پروپاقرصی دارند.

عمده‌ترین نژادهای شتر در این خطه پهناور، تک کوهانه جماز، بلوچی، لاری و بندری بوده و شهرستان‌های دلگان، ایرانشهر، خاش، زاهدان، میرجاوه و هامون بیشترین آمار جمعیت شتر و بهره‌برداران را در استان به خود اختصاص داده‌اند.

شتر علاوه بر اینکه وسیله اصلی رفت‌وآمد ساکنین در برخی از نقاط است و منبعی برای امرارمعاش؛ خاصیت درمانی نیز دارد که یک نمونه آن در شیر نهفته است، شیر شتر به خواص درمانی مفید برای مبارزه با بیماری‌هایی مانند دیابت و سرطان شناخته شده است؛ به‌گونه‌ای که به کاهش میزان انسولین موردنیاز برای کنترل سطح قند خون کمک می‌کند و برای بهبود سطح گلوکز خون ناشتا در بدن مؤثر است.

سیستان و بلوچستان مستعد پرورش شتر است

حسین حسینی جنگجو، مدیر امور دام جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ درصد از شترهای موجود کشور در سیستان و بلوچستان وجود دارند، بیان کرد: از ۱۶۲ هزار نفر شتر موجود در کشور حدود ۷۰ تا ۷۵ هزار نفر سهم سیستان و بلوچستان است.

وی به حمایت‌های صورت‌گرفته از فعالان حوزه صنایع تبدیلی و فراوری در عرصه پرورش شتر اشاره کرد و افزود: در حال حاضر با اقدامات انجام شده، دوغ و شیر شتر در مراکز تحت پوشش جهاد کشاورزی استان در زاهدان با برچسب و بسته‌بندی استاندارد و بهداشتی در حال عرضه است، همچنین ۱۰ واحد جمع‌آوری و فراوری شیر در دستور کار قرار دارد که دو مرکز در حوزه شهری زاهدان است.

این مسئول تصریح کرد: برنامه شترداری نوین در استان تدوین شده و تلاش داریم با بهره‌گیری از فرصت مرز و واردات شترهای پرتولید و اجرای برنامه اصلاح نژادی، توسعه شترداری نوین در استان شتاب بیشتری پیدا کرده و فرصت‌های شغلی جدید و درآمدزا فراهم شود.

وی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان به دلیل دارابودن آب‌وهوای خشک و گرم مستعد پرورش شتر است، گفت: این حیوان در مناطق کم‌برخوردار تأمین‌کننده نیاز روزانه و وسیله‌ای برای کسب درآمد و امرارمعاش است، در این زمینه جهاد کشاورزی در برنامه‌ای پنج‌ساله برای افزایش جمعیت شترها اقداماتی در دستور کار دارد که به‌زودی دستاوردهای این طرح در استان تحقق پیدا خواهد کرد.

حسینی جنگجو در پاسخ به سؤال خبرنگار ما پیرامون بیمه شترها توسط شترداران، گفت: شترداران باید موضوع بیمه را جدی گرفته، اگرچه بخش هویت دار کردن شترها در استان را انجام است و صاحبان گله می‌توانند هر نفر شتری که پرورش داده را بر اساس پلاک گوش و مشخصات ثبت شده، بیمه کنند.

«بلوچی و جماز» عمده نژاد شترها در سیستان و بلوچستان

پیش‌ازاین نیز محمدرضا سید حسینی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در جریان بازدید از بزرگ‌ترین واحد پرورش شتر شیری پرتولید کشور در زاهدان، گفته بود که شرایط اقلیمی، علاقه‌مندی و توان تخصصی دامداران در پرورش شتر، مقاومت بالای شتر به کم‌آبی و تغذیه از مراتع ضعیف بهترین فرصت را برای توسعه شترداری در سیستان و بلوچستان فراهم کرده است.

به گفته وی؛ دو نژاد شتر «بلوچی و جماز» عمده نژاد شتر در استان به شمار می‌روند که در حال حاضر ۷۰ واحد صنعتی پرورش شتر شیری و داشتی در استان وجود دارد؛ و ازآنجایی‌که توسعه پرورش شتر شیری در استان شتاب مناسبی به خود گرفته، عرضه شیر شتر با بسته‌بندی و برند مناسب به‌عنوان یک محصول جدید باکیفیت دارویی و غذایی درآمد قابل‌توجهی برای دامداران منطقه داشته باشد.
انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark