دولت قبل می‌توانست گرانی‌ها را مهار کند، اما حداقل‌ها را غیرممکن کرد/ از عملکرد روحانی، «فقر» و «خشونت» زاده شد
تاریخ انتشار : شنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۰۴
کد مطلب: 18379
 
یک آسیب‌شناس با بیان اینکه دولت گذشته در طی چند سال حداقل های زندگی و معیشت را برای مردم غیرممکن کرد؛ گفت: غالب خشونت ها و آسیب های اجتماعی امروز از تنگی معیشت و عملکرد دولت در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی و مواردی چون بیکاری، گرانی مسکن است که سفره مردم را دستخوش دگرگونی قرار داده است.

 به گزارش سایت لادیز؛به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در رابطه با خاستگاه بروز و ظهور برخی از آسیب و خشونت های اجتماعی مانند قتل‌های ناخواسته، نزاع های خیابانی، اختلافات خانوادگی، طلاق و بیکاری و...که در سالهای اخیر به طرز غیرقابل باوری رشد داشته اند، گفت: زیر مجموعه تمام خشونت هایی که بعضا در رسانه ها و امار های سالیانه پزشکی قانونی منعکس شده است، در سال های گذشته بیشتر به مشکل معیشت و گرانی هایی بر می گردد که دولت گذشته ناتوان در مهار انها بوده است.

 

گرانی های اخیر و مشکل معیشت تاب آوری مردم را بشدت کاهش داده!

وی در ادامه خاطر نشان کرد: مردم ما که پیشینه چند هزار ساله زندگی و روابط اجتماعی دارند و به نوعی خداباور و پایبند به اصول انسانی بوده و هستند که با ظهور دین مبین اسلام ابعاد انسانی و اخلاقی این روابط  بیشتر شده است، حتی در ادوار مختلفی که اقوامی مانند مغولان به کشور حمله کردند، هم ایرانیان دارای قدرت روحی و عزت نفس بسیار  بالایی بودند و در مقابل خفقان، گرانی، قحطی و ناهنجاری های دیگر اجتماعی مقاوم تر از مردم سایر کشورهای بودند. این عزت نفس و غنای فرهنگی و اجتماعی تا به جایی پیش رفت که قوم مغول تحت تاثیر ایرانیان اسلام آوردند.

ابهری در ادامه اظهار داشت: کمتر پیش آمده که مردم کشور ما تحت تاثیر گرانی و مشکل معیشت اعتراض کنند، اما متاسفانه گرانی های سالهای اخیر، مشکل و مضیقه معیشت، گرانی وحشتناک مسکن که کارشناسان تورم این حوزه را نسبت به سال 92 حدود 560 درصد بیشتر عنوان کرده اند و مشکلاتی از این دست؛ بشدت تاب آوری و خویشتنداری مردم کشورمان را کاهش داده است.

 

عملکرد دولت روحانی سبب بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی شد

 

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در شکل گیری مشکلات اقتصادی امروز دولت مقصر اصلی است، یاداور شد: وقتی مردم می بینند که مسئولان آنها برای کف رفاه جامعه نه تنها هیچ تلاشی نمی کنند؛ بلکه به بهانه های مختلفی مانند مالیات و مشارکت اجتماعی و ...دست در جیب آنها می کنند، طبیعی است که تاب و توان از کف بدهند و اعتمادشان نسبت به چنین دولتی از دست برود؛ بنابراین این بی تابی را می توان در بخش هایی از اتفاقات جاری جامعه مانند نزاع های خیاانی، طلاق، فرزند کشی، سرقت و بدگمانی، خشونت‌های خانوادگی، آزار زن و فرزند، بعضی از خودکشی و خودزنی‌ها و...به وضوح دید.  

 

شکم گرسنه ایمان ندارد/ معیشت مقدم بر فرهنگ اجتماعی است

 

 

وی ادامه داد: وضعیت امروز نسبت به گذشته در این است که امروزه مردم از طریق شبکه های اجتماعی از سطح کمی و کیفی رفاه مردم سایر کشورها آگاه می وند و رفاه سایر ملل را با زندگی خود مقایسه می کنند؛ این همان علتی است که مردم را جری و خشن می کند؛ گرچه همانطور که اول یاد آور شدم مردم ما مردمی متمدن و دارای مناسبات و رسومات قدرتمند فرهنگی و اجتماعی هستند اما به قول گفتنی "شکم گرسنه ایمان ندارد"؛ برای همین مردم را نباید مقصران اصلی قلمداد کرد، بلکه دولت مقصر اصلی است که در طی چند سال حداقل های زندگی و معیشت را برای مردم غیرممکن کرد.  قطعا معیشت مقدم بر فرهنگ اجتماعی است. وقتی پدری نمی تواند نان روزمره فرزندان خود را فراهم کند، بر سر پاره ای نان که حتی اگر حق او نباشد، جنجال می کند و خشونت به خرج می دهد. طبعا از چنین کشی نمی توان انتظار خویشتنداری داشت.

 

گرانی و بیکاری دانشجویان علوم مختلف را منفعل می‌کنند

 

 

این جامعه شناس در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: دانشجوی من وقتی می بیند قبل از او چه غول هایی روی نیمکت های دانشگاه و کلاس درس او نشسته اند و اکنون بیکارند، انگیزه و نشاط اجتماعی خود را از دست می دهد. وقتی می بینند چه افرادی در چه پست های دولتی با حقوق های نجومی استخدام شده اند که هیچ تخصصی نداشته اند، دچار غصه و انفعال می شوند؛ برای همین معیست، بی کاری و گرانی حوزه های مختلف علوم را که ایرانیان صاحبان آنها بودند را دچار بحران میکند و آینده ای پوچ را وعده میدهد.

 

هنوز تبعات گرانی ها کاملا به منصه ظهور و بروز نرسیده

 

 

وی در ادامه خاظر نشان کرد: به نظر من با توجه به آمار چشمگیر جرم  و جنایتی که این روزها در رسانه ها منعکس می شود، هنوز شرایط خوبی داریم و تبعات این گرانی ها و ضیق معیشت کاملا به منصه ظهور و بروز نرسیده و تا چند وقت دیگر فشارهایی که در چند سال گذشته به مردم وارد شده و منجر به رکود اقتصادی و گسترش فقر شده به طرق مختلف بروز میکند که خود این معضل به نوعی پریشان حالی روح و روان جامعه و گسترش آسیب‌های اجتماعی را به همراه خواهد داشت.گذشته از این آمارها که تنها بخشی از این فجایع است، خشونت‌های آشکار،سرقت‌های خرد و بدتر از همه پدیده سرقت اولی‌ها ، نگرانی های زیادی را در باره آینده جامعه رقم می زند.

 

دولت می توانست گرانی ها را مهار کند

 

 

وی در پایان گفت: دولت به عنوان قوه مجریه قدرت و ابزارهای بسیار زیادی در اختیار دارد و در مواردی هم میتوانست با همکاری و تعامل با سایر قوا مشکلاتی مانند گرانی مسکن، احتکار، افازیش قیمت های کاذب، آسیب های اجتماعی مانند بیکاری، فقر، اعتیاد و ...را کنترل کند، تا در نهایت بدبینی در مردم ایجاد نشود و مهم تر از همه سلامت روحی و روان جامعه به مخاطره نیفتد. اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و در نهایت خشونت های اجتماعی امروز نتیجه عدم کارایی و عملکرد مثبت دولت در عرصه های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی است که سبد خانوارها و سفره مردم را دستخوش دگرگونی کرده است.

انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark